Serama

 SERAMA-WZORZEC PZHGRiDI.

 

Pochodzenie:

Bardzo stara rasa karłowatych kur, pochodzenia malajskiego, obecnie rozpowszechniona na całym świecie. W 2001 roku została sprowadzona do Ameryki Północnej, a następnie przez Holandię do reszty krajów europejskich.

 

 Wrażenie ogólne:

Rasa średniej wielkości, z umiarkowanie długim, prostokątnym tułowiem, prostym grzebieniem, umiarkowanie wysoko osadzonym ogonem i bogatym, dobrze przylegającym upierzeniem. Bardzo mały, szeroki i o zwartej budowie karzełek, o charakterystycznej i majestatycznej postawie. Linia głowy, szyi i piersi w kształcie litery "S". Bardzo ufna kura, dająca się łatwo oswoić.

 

Cechy rasowości koguta:

Głowa: nieco przechylona do tyłu.

Dziób: mocny, lekko zakrzywiony, barwa zależna od barwy skoków.

Grzebień: pojedynczy, średniej wielkości, prosty i podniesiony, o możliwie pięciu, równo i ostro wykrojonych ząbkach, środkowe ząbki oraz blaszka o równej wysokości, linia blaszki nie pokrywa się z linią karku.

Policzki: małe, okrągłe, o delikatnej strukturze.

Zausznice: małe, owalne, przylegające, czerwone, niewielkie zabielenia dopuszczalne.

Dzwonki: średniej wielkości, okrągłe, o delikatnej strukturze.

Oczy: duże, o żywym wyrazie, od pomarańczowych do czerwonobrązowych.

Tułów: krótki, szeroki i głęboki, opadający ku tyłowi.

Grzbiet: bardzo krótki, szeroki, z profilu z szyją i ogonem tworzy literę "V".

Ramiona: szerokie i dobrze zaokrąglone.

Siodło: szerokie, pióra rozwinięte, przykrywające przejście siodła do ogona.

Pierś: noszona wysoko, dobrze rozwinięta, pełna, szeroka i dobrze zaokrąglona, zdecydowanie wysunięta do przodu i wyraźnie sięgająca do linii prostopadle biegnącej do końca dzioba.

Szyja: średniej długości ,w kształcie litery "S", wygięta do tyłu, grzywa bogata i sięgająca do ramion.

Brzuch: krótki i z bogatym upierzeniem puchowym.

Skrzydła: duże i długie, noszone prostopadle, ale nie sięgają podłoża, trochę odstające, a końce piór wygięte nie co do środka, lotki pierwszego rzędu średniej szerokości i długości, niecałkowicie przykrywają lotki drugiego rzędu.

Ogon: średniej wielkości, osadzony prostopadle, szerokie sterówki, tworzące wachlarz, sięgają wysokości głowy, od przodu odwrócone "V", główne sterówki długie, szerokie, w kształcie szabel i tylko lekko wygięte, boczne sierpówki tworzące wachlarz średniej wielkości, górne w kształcie szabel, dolne lekko wygięte, ogon może dotykać blaszki, ale nie może być przechylony do przodu, a więc w kształcie ogona wiewiórki.

Uda: zdecydowanie krótkie, mocne, ustawione osobno i paralelnie.

Skoki: średniej długości, podobnie jak skrzydła, prostopadle do poziomu, gładkie, równomiernie pokryte łuskami, barwa zależna od barwy upierzenia.

Palce: cztery, proste, dobrze rozstawione, równomiernie pokryte łuskami.

Upierzenie: pełne, dobrze rozwinięte i przylegające.

 

Cechy rasowości kury:

Cechy podobne jak u koguta, z wyjątkiem różnic warunkowanych przez płeć. Linia grzbietu w kształcie wąskiej litery "U".

 

Duże błędy cech rasowości:

Duży, gruby lub za wąski tułów, długi grzbiet, wąskie lub płaskie piersi, pozioma postawa, prosta linia szyi i głowy, krótkie nogi, mało prostopadłe, poziomo lub zbyt do przodu noszone skrzydła, płaski lub zbyt ku głowie opadający ogon, mocno wygięte główne sierpówki, nie właściwe charakterystyczne cechy głowy, zbyt białe zausznice.

 

 Odmiany barwne:

 - biała.

 - brązowa.

 - brązowo - biała srokata.

 - czarna.

 - czarno - biała srokata.

 - czerwona z czarnym ogonem.

 - jasno pszeniczna pstra.

 - niebieska.

 - niebiesko - biała srokata.

 - pszeniczna brązowa.

 - pszeniczna brązowa pstra.

 - pszeniczna brązowo - srebrzysta.

 - pszeniczna pstra.

 - pszeniczna srebrzysta.

 - pszeniczna srebrzysta pstra.

 - pszeniczna złocista.

 - żółta z czarnym ogonem.

 

 Masa ciała :

 Kogut - do 500g,- kura - do 425g.

 

 Masa jaja:

 23g.

 

 Barwa skorupy jaja:

 beżowa do kremowo - białej.

 

 Rozmiar obrączki:

 Kogut -11,kura -10.

  

Wzorce

część I

drób rasowy

PZHGRiDI

   

 

sherin webdesign